cross next project  
  • http://www.davidhowell.net/index.php/commertial/village-centre-dubai/
    commercialVillage Centre, Dubai
    hide 

    Nakheel commissioned DHD to design the “interior architecture” for the twin towers located on the trunk of the “palm” – the project title was “The Village Centre” and was proposed as a mixed use commercial and residential community. The Palm Jumeirah is in the shape of a palm tree and consists of a trunk, a crown with 16 fronds, and a surrounding crescent island that forms an 6.8 mi long breakwater – the island is 3.1 x 3.1 mi. The crown is connected to the mainland by a 980 ft bridge and the crescent is connected to the top of the palm by a subsea tunnel. The island doubled the length of the Dubai coastline.

    Construction began with the Palm Jumeirah island in June 2001 and the developers announced handover of the first residential units in 2006. The island has been created using 3.3×109 cu ft of sand and 7 million tons of rock. The Palm Jumeirah was created by pouring sand fill onto the 10.5 metre-deep seabed using dredgers. The island includes a curved breakwater using natural rock, intended to encourage the creation of a natural reef and provide habitats for sea life. In early October 2007, the Palm Jumeirah had already become the world’s largest artificial island.

    left
    right